Kaapo Ijas

Kaapo Ijas (s. 1988) on ollut kiinnostunut säveltämisestä, esiintymisestä, draamasta, ryhmädynamiikasta ja orkesterisoitosta koko elämänsä ajan. Tämä johti hänet lopulta kapellimestariopintoihin Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä. Vuonna 2019 hänet valittiin Junior Fellow in Conducting -ohjelmaan Manchesterin Royal Northern College in Music -yliopistoon lähes 200 hakijan joukosta.

Avarakatseisuus ja avomielisyys kaikkia taidemuotoja ja -genrejä kohtaan on Ijaksen taiteentekemisen ytimessä. Hän onkin ollut mukana useissa poikkitaiteellisissa, pedagogisissa ja yhteiskunnallisesti kantaaottavissa teoksissa ja produktioissa johtajana, säveltäjänä sekä muusikkona.

Ijas on kutsuttu useille merkittäville kansainvälisille kapellimestarikursseille ja hän on saanut kilpailumenestystä mm. 2016 Donatella Flick -kapellimestarikilpailussa, jossa hän ylsi semifinaaliin asti ja 2017 Cadaquès-kilpailussa, jossa hän sijoittui seitsemän parhaan joukkoon. Vuonna 2018 Ijas oli jaetulla kolmannella sijalla kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa.

Sinfonisen ohjelmiston lisäksi Ijas on omimmillaan oopperan parissa. Hän on opiskellut oopperanjohtamista mm. Riccardo Mutin johdolla, kun hänet valittiin 350 hakijan joukosta yhdeksi viidestä opiskelemaan Verdin Aïda-oopperaa Italian Ravennassa. Ijas johti Teatro Productions Kaunis Helena -produktion vuonna 2019. Ijas on myös työskennellyt kapellimestarin assistenttina useissa oopperaproduktioissa Suomessa, Ruotsissa ja Englannissa, joista mainittakoon Aïda Tukholman Kuninkaallisessa Oopperassa, Kurt Weillin Mahagonnyn Nousu ja Tuho Norrlands Operassa ja Janáčekin Ovela Kettu RNCM Operassa.

Ijasta ovat opettaneet hänen opintojensa ja mestarikurssien aikana mm. Riccardo Muti, Jaap van Zweden, Jorma Panula, Johannes Schlaefli, Esa-Pekka Salonen, David Zinman, Neeme ja Paavo Järvi sekä Omer Meir Wellber. Kaudella 2021-22 Ijas johtaa debyyttikonserttinsa mm. Radion Sinfoniaorkesterin ja Royal Liverpool Philharmonic Orchestran kanssa.

kaapoijas.com